Østers, vin og helse, og unik konsert med champagne på Tjuvholmen  i Oslo, lørdag 4. Februar 2017.

Kjære Vinvenn,

Østers er en av havets største delikatesser, og smaker svært godt! I tillegg er de veldig gunstig for helsen. Østers er faktisk naturlig rik på proteiner, og fattig på kalorier (bare 70 kcal/100 g). Østers inneholder masse mineraler som er viktig for mennesker; sink (6,5 mg / 100 g), jod (0,06 mg / 100 g), selen (0,06 mg / 100 g), mangan (1 mg / 100 g) og jern (5,8 mg / 100 g). I tillegg inneholder østers også kalk, magnesium, kalium, fluor og kobber.
Østers er naturlig rik på vitaminene E, B og D. Spiser man f.eks. østers med sitron får man også litt C-vitamin, men dette fører øyeblikkelig til destruksjon av E-vitaminen. En vitamin erstatter en annen vitamin, så det er ikke verre enn det.
Men sitron har en annen nyttig funksjon når det gjelder østersspising, og dette fikk meg til å huske en nesten glemt anekdote fra min barndom i Frankrike.

I Bordeaux, hvor jeg vokste opp, spiser man ofte og mye østers. Gjerne hver gang det er en anledning for det. I de fleste Bordeaux-familier blir det servert østers til alle høytider, familiesammenkomster eller rett og slett hver søndag. Alltid som forrett.
Østers skal være helt ferske, og er pr. definisjon typisk «kortreist mat». Hos oss kom østers fra distriktet Marennes-Oléron, som ligger nord for Bordeaux, eller Bassin d’Arcachon, som ligger litt lenger sør. Jeg synes at det beste man kan drikke til østers er mineralsk, frisk og tørr hvitvin, eller champagne. Overrask gjerne din kjære med østers. Det kan sjelden bli feil, da de fleste liker tilbehøret!

Siden min mor opprinnelig er fra Bergen fikk vi rikelig med besøk fra Norge i 70 og 80-årene. Det ble selvsagt servert det beste fra vår lokale gastronomi, og opptil gjentatte ganger østers. Jeg husker «fetter Per» som tøffet seg ved middagsbordet foran sin kone og to små døtre, om hvor flink og modig han var til å spise østers! De hadde en veldig spesiell konsistens, og i tillegg var de levende! Han svelget mange østers (man tygger aldri på dem), helt til min far bestemte seg for å vise han, og alle rundt bordet funksjonen til sitronen. Litt sitron på en østers skal avsløre om den er i live eller død. Det er faktisk veldig farlig å spise en død østers! Hvis den er spiselig (= i live) skal den trekke seg sammen pga sitron-syren. Demonstrasjonen til min far hadde tydeligvis gjort sterkt inntrykk på «fetter Per». Da det gikk opp for han at østers virkelig var levende, reiste han seg uanmeldt, gikk fra bordet uten et ord, og ble fraværende en god del av ettermiddagen.
Jeg kan ikke huske at det ble servert flere østers til våre norske gjester denne sommeren.

Det sies at kombinasjonen østers og champagne (gjerne extra-brut, dvs med ekstremt lite sukker) skal virke som en afrodisiakum. Jeg husker at min far hadde en veldig gammel tante, som hver gang hun fikk servert østers og champagne, lukket øynene, og hevdet at det luktet friskt sjøvann av østers. Hun plasserte deretter champagne-glasset sitt ved øret, og kunne høre bølgene i tillegg. Hvilke minner fra en annen epoke, som kom frem i hennes tanker fikk vi aldri vite. Hun smilte ihvertfall stort og pent hver gang.  Men dette er allerede en annen historie! 

Comments are closed.