Høy på pære, Hyancinth «Bouquet» og vin til morsdagen

Hver gang jeg hører ordet ”pære” kan jeg  ikke la være å tenke på en TV-serie noen år tilbake som jeg likte godt, ”Høy på pæra” (orig. Keeping Up Appearances) med Patricia Routledge i hovedrollen som den eksentriske snobben «Hyacinth Bucket». «Hyacinth Bucket» var en middelaldrende kvinne fra et ordinært middelklassestrøk som insisterte på at navnet skulle uttales «Bouquet». Hun var inkarnasjonen av en snobb, og gjorde alt for å klatre på den sosiale rangstigen. Hennes mål i livet var å imponere naboer, venner og medlemmer av overklassen, og gi inntrykk av at hun selv var både rik og fornem. Dessverre oppnådde hun aldri dette, fordi hennes arbeiderklasse slektninger, som hun skammet seg over, ofte dukket opp uventet og skapte pinlige situasjoner for Hyacinth.
Jeg synes at Hyacinth var, tross sine komplekser og problemer, en veldig sympatisk dame. Hun hadde nok likt å fortelle sine arbeiderklasse slektninger om en viktig og uunngåelig fase under en fin middag i England og Frankrike, og som har gitt et kjent uttrykk: entre la poire et le fromage” – direkte oversatt; ”mellom pære og ost”. Dette uttrykket kommer fra middelalderen der overklassen først spiste kjøtt (flere ulike typer) uten å drikke en dråpe (ikke vann en gang). Etter kjøttet kom pæren, den mest utbredte frukten i middelalderen, og det ble servert store mengder av forskjellige sorter. De ble brukt som en slags ”grønnsak” til kjøttet og de slukket tørsten med pæresaften. Vinen ble kun servert etter at middagsgjestene var gode og mette, og skulle passe til ostene. I nåtidens ”mellom pære og ost” fase blir det mer en slags pause under middagen, der man drikker vin uten å spise, og som fører til at man prater løst om diverse temaer, eller som vi liker å si på fransk, man hopper fra ”høne til esel” – ”sauter du coq à l’âne”.

Til slutt vil jeg komme med et godt tips etter en lang og tung middag: har du litt vin igjen i glasset ditt, skjær en pære i biter og tilsett en spiseskje med sukker. En (nesten) sunn og flott dessert som gir litt energi for livet etter maten.

Comments are closed.