Østers, champagne og annen moro …

Kjære vinvenn

Noe av den mest romantiske og luksuriøse kombinasjon av mat og drikke er en rikelig porsjon med havferske, fristende østers på et lekkert sølvfat, dandert på et hav av knust is, frisk havtang og sitron. Det «hele» ledsaget av en flaske iskald, frisk hvitvin eller kanskje enda bedre, en iskald, tørr champagne i en lekker vinkjøler full av isbiter.

Overrask gjerne din kjære med østers og champagne – det blir sjelden feil. For om din kjære ikke skulle like østers, faller i hvert fall «tilbehøret» i smak!

Noen mener at denne havretten smaker pyton, men spiser den likevel, siden den er full av sink og derfor veldig sunn.

Men, vi skal ikke glemme champagnens (og andre bobleviners) erotikk drivende rolle. Som nevnt tidligere, sørger boblene for et ekstra raskt opptak av alkoholen, hvilket kan bidra til en ekstra romantisk aften eller måltid.

Boblene stimulerer også stoffer i hjernen (betakarbolinmolekyler) som demper eller fjerner hemningene våre. Effekten av denne forføreriske smakskombinasjonen har ingen øvre aldersgrense. Jeg husker at min far hadde en veldig gammel tante, Christiane, en søt og livsglad dame som hver gang hun fikk servert østers og champagne, lukket øynene, og hevdet at det luktet friskt sjøvann av dem. Hun plasserte deretter champagneglasset sitt ved øret, og kunne høre suset fra havet i tillegg. Hvilke mer eller mindre romantiske eller kanskje erotiske minner tante Christiane på denne måten mante fram i sine tanker, fikk vi dessverre (eller heldigvis?) aldri vite. Men hun smilte i hvert fall svært henført og hemmelig hver gang – og rødmet dessuten kledelig hvis hun merket at vi satt og så på henne …

 


Det er på denne tiden av året at østers og skalldyr er på sitt beste, finn en god vin som passer!


Comments are closed.