Boblende glad!

Kjære vinvenn!

Jeg har ofte blitt spurt om hvorfor særlig champagne – men også bobleviner som prosecco, cava, crémant, sekt og spumante er knyttet til dåp av både mennesker og båter, til kjærlighet i både frierier og bryllup (et bryllup uten champagne varer forresten aldri særlig lenge) og til store fester – ja, egentlig alle store gledesøyeblikk i livet.

Svaret er ikke spesielt vanskelig. Disse vinene er som skreddersydd for å skape og forsterke glede. Tenk bare på uttrykket «boblende glad»! Vi har alle positive forhold til bobler. Boblene i vinen og det å være boblende glad er faktisk bare et pussig sammentreff. Når noe er i full kok, bobler det over, bokstavelig talt – et bilde på overskuddsenergi.

Michel Drappier produserer sine champagner helt uten svovel, og så nær naturen som mulig, det føles i hver dråpe!!

Dette overfører vi til en beskrivelse av det menneskelige sinn, som jo også formelig kan boble over av fryd.

Boblenes hemmelighet:
Men hva er det med boblevinen som gjør oss boblende glade; går boblene opp i hjernen vår? Aldeles ikke. Men kullsyren i alkoholen har den effekten at alkoholen slipper fortere ut av magesekken slik at den tas mye fortere opp i tarmsystemet. Hvorfor? Fordi kullsyren får portneren til å slappe av. Hvem er så portneren? Jo, det er den lille ringmuskelen (latin: pylorus) som finnes ved utgangen av magesekken vår og normalt bare slipper ut litt og litt av innholdet fra den. Men portneren er altså svak for kullsyre, bokstavelig talt, og åpner seg da fullt og helt. Og dermed skapes det en rask tilførsel av alkohol til hjernen – og vipps, plutselig er vi i lykkeland og blir glade og fnisete. Nettopp av denne grunn er nok bobler ekstra populære i romantiske sammenhenger også; mon tro om ikke en amorøs beiler er ganske klar over at «meddrikkeren» blir ekstra glad og løssluppen av akkurat denne typen drikk? (Hvorfor skjer så ikke det samme med øl, som jo også har kullsyre? Øl er selvsagt mye svakere; det har som regel bare én tredel så mye alkohol, og dessuten kan man jo lett føle seg tung i magen og etter hvert trøtt. Det gir ikke den beste festfølelsen.)


I Mai er det  høysesong for Champagne, og vi vil gjerne anbefale spesielt  Drappier Carte d’Or til alle de store anledningene som kommer. Barnedåp, konfirmasjon, bryllup, 17. mai, Pinse ….osv.


 

Comments are closed.