Bobler til den store festen – 17. mai

Det har endelig blitt vår, og solen skinner igjen i Norge!

Det er 17. mai i morgen, og dette er en dag med høy ”bobler-i-glasset”-faktor. Visste du at bobler i musserende vin og særlig i champagne setter deg raskere ”i godt humør eller boblende glad” som man pleier å si på fransk. Men da må du bruke riktige glass som er renset og tørket med rent kaldt vann, (ikke såpe – akkurat som med ølglass) slik at boblene kommer bedre frem. Et riktig champagneglass skal være både høyt og smalt, slik at boblene og aromaene blir tatt godt vare på. Boblene er faktisk viktige i champagne, og man bruker gjerne en slags metafor for å beskrive effekten av champagnebobler i vårt hode. De ”setter seg under vår hjerne”, som plutselig blir lettere, og løfter oss opp fra stedet på en deilig måte; jeg liker å karakterisere disse boblene som selveste sjelen i champagne!

Ved Universitetet i Surrey (England) ble det foretatt en studie der tolv personer deltok. Seks av dem fikk servert frisk champagne i riktig glass, mens den andre halvdelen (stakkars) fikk servert champagne uten bobler. De som fikk servert normal champagne, fikk en høyere promille enn de som fikk servert champagne uten bobler (nemlig henholdsvis 0,54 mot 0,39 i snitt etter 5 minutter og ytterligere henholdsvis 0,7 mot 0,58 etter 40 minutter …).

Men det er ikke bare Champagne jeg vil anbefale til 17. mai, også vår deilige  Casabianca Prosecco, og Château Grand Housteau Cremant!

For et par år siden gjennomførte vi et flott vinforedrag i samarbeid med Apéritif og produsenten L’Azienda Agricola Lorenzo Begali. Giovanni Begali kom med et fantastisk svar da han ble spurt om hvordan, til hva/hvem og når han skulle servere sine  Valpolicella Classico og Ripasso-viner. Han svarte på sin sjarmerende italiensk/engelsk følgende:  ”How could I answer this question the best possible way? Well Valpolicella Classico is an everyday wine while Ripasso  is an any occasion wine!”. Til den spesielle anledningen som 17. mai er, så ønsker jeg å anbefale deg
musserende viner, de fleste finner du i basisutvalget hos vinmonopolet!

Comments are closed.