Agurk, en viktig råvare for en vellykket piknik, og hvilken vin legger man i piknik kurven?

Skrevet av Nicolas Mahé de Berdouaré Kjære Vinvenn, Enkelte matvarer eller råvarer kan være veldig vanskelige å kombinere med vin, jeg nevner bl.a.: hvitløk, ansjos, rå grønnsaker (agurk), frukt (tomat), eggeplomme, yoghurt, fersk sitrusfrukt, vinaigrette-saus, sennep, olje, artisjokker. Rødbeter… Er du, som meg, glad i enkelte av disse finnes det heldigvis alltid en løsning for sånne utfordringer.
Våren er endelig her, og jeg (som mange andre) føler for å være mest mulig ute etter å ha tilbrakt mye tid inne i løpet av vinteren. Vår og sommer er den perfekte piknik-sesongen, og agurker er en viktig og nesten uungåelig del av sommermaten i Norge, og er både godt og forfriskende. I Frankrike spiser man agurker før de blir modne, mens de fortsatt er små og harde. De forvandles til noe ekstra godt, nemlig de små og gode « les cornichons». Cornichons (alltid i flertall) er like viktig for en franskmann, som vin, ost og andre kulinariske delikatesser. De er alltid med i piknik kurven, ved siden av kaldt svinekjøtt, roastbeef eller grillet hel kylling, postei (pâté) og i salat. Veldig lett å forberede egentlig, og alt som er hjemmelaget smaker mye bedre! Du gjør som følger: Vask de små agurkene og tørker dem med grovt salt. Deretter skal de koke opp i hvitvinsedikk med litt vann (75%/25%). Så legges de i et Norges glass med estragon, laurbærblad, hel pepper, korianderblad, sølvløk, gulrot i skiver og dill. Til slutt heller du over eddik og vann. Snu glasset og la det ligge i minst to måneder før du kan servere de. Nydelig! Gresk Tzaziki (med yoghurt, hvitløk og agurk som hovedingredienser) er også både sunt og godt, og passer perfekt til en apéritif, både under en piknik eller på terrassen. Skjær rå grønnsaker i biter, som du dypper i Tzazikien, og kombiner gjerne med en hvitvin eller en rosévin (ikke nødvendigvis fra Hellas). Gjerne en vin som har en god friskhet i seg, og som er preget av havet!
Jeg er personlig veldig glad i agurksalat, og jeg produserer min egen eddik. Dette er så enkelt å produsere, og passer godt til stekt eller grillet fisk. Man trenger bare å blande sammen 1 stk agurk, 2 ss vann, 1 ss sukker, 1 ss eddik, 7 %, 1⁄2 ts salt, 1⁄4 ts malt hvit pepper. Perfekt for å løfte smaken på fisk. En Mâcon-village hadde vært en perfekt vin til dette. En siste ting.  Når dere skal på piknik er det som oftest best å ta ekte bestikk og tallerkener om mulig, selv om det er helt i orden å ha med seg plastikkbestikk og papptallerkener. Men husk i hvert fall å ha med deg ekte vinglass, vinopplevelsen blir ikke den samme. – og hvis du har glemt vinopptrekkeren, ikke få panikk – bare se på mine 9winewine-videoer med 14 tips for å åpne en vinflaske uten vinopptrekker! Det er ikke bare i forsikringsbransjen at alt ordner seg, men også i våre flotte vinverden.

NYT VÅREN, NYT SOMMEREN, NYT VINEN, NYT HVERANDRE OG LIVET!Comments are closed.