Hvorfor har vi 2 nesebor?

Kjære Vinvenn,

Jeg holder mange smakinger rundt omkring, og snakker ofte om vinens viktigste instrument, NESEN, men du har kanskje lurt på hvorfor vi har to nesebor? Hver dag går 20.000 liter luft gjennom nesen vår, men hovedfunksjon til nesen er ikke bare å puste, men også å lukte, noe vi faktisk deler med dyrene. Vi undervurderer dessverre vår luktesans ifht dyrene litt for mye.
Smaken og lukten er to meget komplementariske sanser og verdens første gastronom Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) skrev: «uten deltagelse av lukt, er det ingen komplett smaking»
Mange smaker (dessverre) på vin uten å lukte på den, og de opplever vinen bare fra en «lukt vinkel», siden vi egentlig lukter vin på 2 forskjellige måter:

  1. Gjennom nesen (orthonasal-lukt) også kalt for «La voie des parfumeurs»  (parfymeveien)
  2. Gjennom munnen,  bak i ganen og farynks (retronasal-lukt) også kalt for «La voie des gastronomes» (gastronomveien)

Professor Kjell Døving ved Universitet i Oslo forteller dette om luktesansen: ”Takket være nyere forskning er luktesansen ikke så mystisk som den var. Når vi lukter, føres luft som inneholder luktsubstanser opp i nesehulen. Det  aktiveres duftreseptroer i luktelappene like over det nasale hulrommet som sender informasjonen videre til luktnerven (hjernenerven).
Du kan lese mer om dette, ved å klikke her

I hvert fall, er det viktig å huske at man aldri skal forhaste seg med all nytelse i livet, og i vårt tilfelle alt som skjer rundt bordet. Ta deg tid til å tygge godt på maten, ikke bare for å fordøye den bedre, men også for å frigjøre duftene, og bruke din gastronomvei (retronasalvei). Det samme skjer med vinen: lukt godt på den først, ikke svelg med en gang, men lek med vinen inni munnen. Din nytelse og opplevelse vil bli mye større.

Santé og Skål!

  

Comments are closed.