Friske, gode og fruktige roséviner til den «norske hetebølgen»!

Kjære Vinvenn,

 «Hetebølgen» har absolutt truffet en del av Norge og siden jeg elsker rosévin, kan jeg endelig synge med Edith Piaf at jeg ser livet i rosa («Moi, je vois la vie en rose»). Men visste du at rosévin er Frankrikes eldste vin?

Familien Coste har produsert vin på eiendommen like utenfor Montpellier siden 1701. Her er far (Bernard) og sønn (Olivier), 13. og 14. generasjon!

For ca. 2600 år siden grunnla greske kolonister byen Marseille. Samtidig ble de aller første vinplantene innført, og med dem kom også vinkulturen til Frankrike og Vest-Europa.
Vinen var på den tiden veldig lys i fargen, siden den stort sett ble tråkket med føttene, og saften umiddelbart ble filtrert fra skall og stein. Vinens lyshet kom av at maserasjonen, dvs. den prosessen der mosten trekker farge, smak og tannin fra skallene, var så å si ukjent, og nesten ikke praktisert. Alle billedmessige gjengivelser av vin fra antikke Hellas, Roma og Egypt viser veldig lyse viner; de ligner faktisk veldig på dagens roséviner!
På de offisielle nettsidene til vinprodusentforeningen Vins de Provence, står det skrevet med dårlig skjult stolthet at Provence er det eldste av alle de franske vindistriktene og at rosévinen de produserer i sitt distrikt, er den eldste av alle franske viner.

Munkene var veldig glade i denne klare vinen, som de kalte «vin clair»  eller på latin «vinum clarum», som senere ble til Claret og Clairet. I Bordeaux har man for eksempel en egen rosévinbetegnelse: Clairet de Bordeaux!
På 1300-tallet ble det produsert 87 prosent Clairet, mot 13 prosent rødvin (vinum rubeum).


 


Skål for sommeren og for det gode (rosé) livet!
Det nærmer seg ferietid, og som alltid, er vi glade for å formidle kontakt med våre produsenter. Dersom du ønsker å besøke en vingård og smake gode viner, og kanskje få en uforglemmelig omvisning på stedet, så hjelper vi deg på veien, men hos oss gjelder «la route du vin» altså vinveien!
Ta gjerne kontakt med meg og jeg hjelper deg med stor glede til å krydre dine ferier. (Dette er selvsagt gratis).


 

Comments are closed.