Kjære Vinvenn,
Da jeg vokste opp i Bordeaux, var alkoholprosenten på de fleste Bordeaux-vinene rundt 12%. På grunn av nye produksjonsmetoder som konsentrerer mer vin, og den globale oppvarmingen som øker sukkerinnholdet i vinen (som blir til alkohol), er alt blitt forandret. Jeg kom nylig borti en vin fra Fronsac, som hadde 15,5 % alc. på etiketten. Enkelte hadde kanskje gledet seg over dette, men ikke jeg. Jeg synes det er et «skummelt» syn. En god vin er basert på en riktig sammensetning av alle verdiene, hvor alt er i balanse. Hvis alkoholen dominerer for mye, kan vinen fort havne i ubalanse, med en mangel på friskhet, som man finner via syre.
Hvorfor blir det mer alkohol i vinen?
Jeg skal prøve å oppsummere dette på en enkel måte:
Sukkeret i druene blir forvandlet til alkohol og CO2 ved hjelp av gjær. Så finnes det mer sukker i druene, blir alkoholprosenten mye høyere (17 g sukker pr liter tilsvarer 1% alkohol, hvis alt sukker blir til alkohol). Solen forårsaker fotosyntesen, som igjen fører til produksjon av sukker og dermed alkohol.
Man kan trekke en konklusjon som kan oppsummeres slik:
- varme områder = høy alkohol % i vin
- kalde områder = lav alkohol % i vin
Men heldigvis er ingenting så enkelt, og andre faktorer kan også påvirke et høyt sukkerinnhold i druene. Til og med i kaldere strøk, med for eksempel en solrik årgang, en lav avkastning eller en gunstig og solrik vinmark.
Dette minner meg om to små historier som jeg har opplevd i Norge.
Den første skjedde i en Tax-free butikk på Gardermoen der jeg overhørte en samtale mellom 2 voksne menn foran vinhyllen.
– «hvilken flaske skal vi ta? Den eller den» sa den første, viftende med 2 ulike flasker i luften.
– «ta den» svarte den andre, «den har 14,5 % – den andre har bare 13» … Jeg hadde lyst til å gripe inn i samtalen, men ble heldigvis «innhentet» av min fornuftige kone!
Den andre historien skjedde på Husøy utenfor Senja, der jeg ble invitert til å holde et vinforedrag. Som født optimist tenkte jeg at alt er mulig, og hvis folk ikke drikker så mye vin, men heller sterkere saker, er det bare fordi de ikke har vokst opp blant vinrankene eller lært å nyte vin. Med denne innstillingen holdt jeg et livelig vinforedrag styrt av lidenskap. Etter 3 timer stiller jeg et spørsmål til en mann som satt rett foran meg og som hadde smilt og nikket til alle mine ord.
«Hva synes du om den siste vinen?»
Han tar flasken i hånden, og studerer nøye etiketten og svarer:
«Den var god den, men den har bare 14% alkohol – kanskje det hadde vært en idé å brenne den en gang til?»
Jeg skjønte selvsagt humoren i svaret, men jeg må allikevel innrømme at det var ikke det svaret jeg hadde regnet med etter 3 timers langt vinforedrag.