Erling Skakke endelig tilbake på norsk jord. 

Kjære Vinvenn,

Denne uken vil jeg først og fremst takke for alle de gode tilbakemeldingene jeg har fått på mine (nesten ukentlige) «vintips», så langt i år.

I 2006 lanserte vi en serie med Cognac under navnet Erling Skakke!
Erling Skakke XO er en hyllest til en av forfedrene fra tiden som kalles høymiddelalderen. Faktisk er det slik at min bestefar Einar Riber Stødle og familien Stødle i Bergen/Etne er direkte etterkommere etter Erling ”Skakke” Ormsson, som var omstridt enekonge i årene 1162-1177. Han ble født i 1115, og var gift med Kristin Jorsaldatter. Sammen hadde de sønnen Magnus Erlingsson. Erling Skakke falt i slaget på Kalvskinnet i 1179, og ligger begravet i vakre Nidarosdomen.
Denne cognac’en kommer fra en enkel vinmark (single vineyards) hos Michel Bonnin  / Vignobles Philbert. Den er laget kun av druer fra Fins Bois distriktet, er i snitt 20 år gammel, og har en helt naturlig farge og er ikke tilsatt fargestoff, E150 eller karamell-likør!

I tillegg til å være veldig god og med en elegant innpakning, finnes det en annen liten hemmelighet. Tegningen og skriften på forsiden skal være laget av ekte gull. Så når flasken er tom, kan du skrape bort litt gull med en skarp gjenstand. Du blir ikke rik av dette med det første, men kanskje på sikt hvis du er glad i cognac, og nyter et glass regelmessig: et gram her og et gram der, blir fort en gullbar – en sikrere investering i hvert fall enn mye annet!

Under lanseringen av Skakke cognac i Etne var jeg så heldig å få med meg et teaterstykke (med vakker vestlandsk natur som scene) om hjemkomsten til Erling Skakke etter korstoget! Erling Skakke var borte i tre år, og hans Cognac har vært borte fra markedet i kun noen få måneder, men nå er den endelig tilbake på norsk jord!
Og akkurat som Erling Skakke fikk jeg en del «juling» (passer jo bra i disse juletider?) etter arrangementet. Den lokale «Blåkors-avdelingen» og «bitre» avholdsfolk klaget til lokale aviser og  til «Rus-og helsedirektoratet». Dette førte til mye skriverier, men ikke noe mer (saken ble henlagt). Det hele ble veldig bra oppsummert og konkludert i et leserinnlegg i den lokale avisen Grannar: klikk her for å lese.


Comments are closed.