Arcachon, mitt vinstokkløse vinmekka

Kjære vinvenn,

Hvert år drar jeg til et sted der naturen er mangfoldig og fredet, hvor man kan spise seg mett på havets delikatesser, og der sol og sjø får alle til å slappe godt av. Til og med de som er mest stresset av oss! Er du heldig, kan du til og med svømme med delfiner.

Stedet heter Arcachon-bukten og ligger cirka 3—4 mil med bil eller tog fra Bordeaux by. For en som meg, som elsker sjømat, tilbyr Arcachon nesten alt min gane kan begjære — fra verdensberømte østers og blåskjell og fisk av ymse slag. På bildene ser du to store fisk som ble tatt av min fetter sist sommer, på en nesten helt vanlig fiskestang, i hans lille båt på 14 fot! Ørnefisken (maigre på fransk) målte 1 meter og 43 cm, og veide 28 kg og makrellstørjen (som er den største av tunfiskartene, thon rouge på fransk) veide hele 55 kilo. I Arcachon har vi Europas høyeste sandfjell på cirka 115 meter, men det er faktisk ingen vinranker her.

Vin og vennskapelighet
Det er der det begynner å bli ekstra interessant, for selv om det ikke er vinproduksjon her, har de fleste gode og velrenommerte Bordeaux-vinprodusentene et feriehus der. Huset har gjerne gått videre i generasjoner, med en respektabel og ofte gammel vinkjeller. Da er det deilig å ha for eksempel Pierre og Denis Dubourdieu (far og sønn) som nabo, og jeg husker spesielt en episode med herlig spontanitet, glede og vennskapelighet. Jeg satt på strandpromenaden sommeren 2013 og så utover havet, med et glass hvitvin i hånden. Pierre (87) kom småløpende til meg og sa ivrig: «Jeg så Dem fra hagen og kom så fort jeg kunne — det er noe jeg må dele med Dem, hvis det passer?» Før jeg rakk å svare, skyndte han seg tilbake til sin vinkjeller, og returnerte til meg bare minutter senere, med intet mindre enn en 100 år gammel flaske Sauternes (!). Denne gylne, glitrende vinen, som faktisk var laget før 1.verdenskrig, smakte fantastisk! Og passet glimrende til stedet der vi nøt den i all enkelhet, på stranden.

Sommeren 2014 var jeg for øvrig heldig nok en gang. Jeg ble invitert hjem til en av Arcachons andre sommergjester: Olivier Bernard, en av verdens fremste vinprodusenter og eier av de høyt ansette vinslottene Domaine de Chevalier, Domaine de la Solitude og Château Guiraud. Igjen: Vinhandel handler først og fremst om mellommenneskelig kjemi, og ikke bare om finansielle og strategiske interesser. Der og da ble det bestemt (til min store glede og stolthet) at mitt firma fra nå av skulle være importør av hans viner, med enerett til Norge.
Det hele skjedde svært spontant og uformelt; så vi verken hadde eller trengte penn og papir, så for å få en «kontrakt» på plass, klinket vi bare våre hvitvinsglass mot hverandre.
Det er så deilig at det fortsatt finnes hederlige mennesker i verden — æresmennesker, som jeg liker å kalle dem.

Mye å takke for
Helt siden barndommen, da jeg besøkte Arcachon for første gang, har jeg ønsket meg et eget sommerhus i denne bukta. Sommeren 2017 gikk drømmen endelig i oppfyllelse. Også huskjøpet ble en bekreftelse på hvor hyggelige folk er her. Husets vinkjeller var nemlig sørgelig tom da min kone og jeg overtok huset, og dette visste jo mine mange vinproduserende naboer. Dermed er de ikke dårligere enn at de har blitt enige om sammen å fylle opp vinkjelleren min til anstendig nivå. Jeg har uendelig mye å takke for i min vinverden.

Klikk her for å lese mer om Arcachon 

Comments are closed.