Fra Grav(es) til Paradis

Kjære Vinvenn,

Denne uken vil jeg gjerne fortelle deg historien min, om hvorfor og hvordan jeg ble vinhandler:

Jeg  er født i Bordeaux området, og ble så å si  «sendt rett  i graven»  eller rettere sagt til  Graves-distriktet, som det heter  på fransk, hvor jeg vokste opp. Alle har ulike startpunkt i livet, og min norske bestemor ble født i Paradis i Bergen. Det er visse ting som er ganske ironiske her i livet, og i familien min blir menn født uten hår, og dør uten hår. På samme måte som de blir født i Graves, og avslutter sitt jordiske opphold i graven. Graves blir en «mellomstasjon» med ønske om et paradis «der vinen renner i strie strømmer» i følge alle monoteiske religioner.

Jeg hadde en fin oppvekst, selv om det ikke alltid er like lett å komme fra et av verdens beste vindistrikter, og ha mange vinhandlere i familien. Hvor ofte ble jeg ikke fortalt at jeg var heldig og privilegert som ble født i Médoc, på den riktige siden av elven…Alt jeg likte var konsentrert i et glass: kulturarv og kunst, glede og gode stunder. Veien til det gode livet åpnet seg for meg, rett og slett! Alle vet at det er vanskelig å finne sin egen vei i livet, men for meg ble det en selvfølge. Jeg gikk i fotsporene til min bestefar, som var vinhandler (Marchand de Vins), og  lærte nesten med en gang at denne veien var uendelig lang,  man skulle aldri bli utlært, men hadde alltid noe nytt å lære. [4]Da lærte jeg veldig tidlig den flotte teorien om et halvfult glass! Har du aldri hørt om det, kan du lese den HER En dag kom jeg sjøveien til Norge, mitt »nye vinland» som mine norske forfedre gjorde i sin tid. Det var en fantastisk følelse å komme til Norge. Det var som å komme til en «Vinøs Ground Zero», der alt i vinbransjen skulle bygges opp. Det var knapt  50 vintyper på vinmonopolet, men en voksende interesse for vin. For en fabelaktig vei fra 1995 til 2016. Norge har nå over 20.000 forskjellige vintyper, og verdens desidert beste vinliste (Bestillingsutvalget). Men veien de siste 20 årene, har ikke bare vært en enkel «dans på druer»…
Klisjéer er mange og ikke lett å komme seg unna.
Det var også mange selverklærte» besservissere» som kunne settes i 2 distinkte kategorier: etikettdrikkere og korksniffere.Men for å lykkes i vinbransjen må man aldri gå  mot sin natur og sin personlighet. Man må bevare sin nysgjerrighet, ydmykhet, integritet og vennlighet. Man må jobbe strukturert med sin hukommelse (og ikke glemme å spytte en gang i blant). Det er også viktig å være presis med sitt ordbruk!

Mange kjenner til min bestilling av flybilletter over telefonen i 1995, til Bordeaux. Til min store overraskelse mottok jeg flybilletter fra Oslo-Bodø-Oslo …Bordeaux-Bodø, nesten det samme, men ikke helt allikevel! Trykk gjerne HER for å lese om de norske som trodde de var på vei til  Rhodos i Hellas, men som havnet et annet sted…24 år har gått siden jeg begynte i vinbransjen og livet mitt er fremdeles et flott eventyr med nye viner, fantastiske produsenter og nye prosjekter (9 wine wine) – klikk på linken.

Jeg hadde kanskje ikke valgt den samme veien igjen (så tungt var det) men jeg hadde allikevel ikke drevet med noe annet.Hvilken vin skal du servere til julematen? Klikk her og les mer

Comments are closed.